Uudised

Kas auto mootoriõli tuleks vahetada läbisõidu või aja järgi?

Üks asi sõidukite juures on see, et need vajavad regulaarset hooldust ja korrapäraselt hooldatud autod kestavad kauem ja töökorras. Üks olulisemaid autohooldustöid ja ühtlasi ka kõige lihtsam töö on autoõli vahetus. Kuid mitte kõik autoomanikud ei tea, millal on parim aeg õli vahetamiseks.

Enamiku autoomanike peas on tavaliselt küsimus: kas ma peaksin oma auto mootoriõliõli vahetama viimasest hooldusest möödunud aja või sõiduki läbisõidu põhjal?

Allpool selgitame kõike, mida pead teadma parima aja kohta autoõli vahetamiseks.

Õli tähtsus autodele ja miks on vaja auto mootoriõli vahetada

Autodel on palju liikuvaid osi, eriti gaasimootoritel. Need on need, mis nõuavad regulaarselt õli vahetust. Gaasimootoriga sõidukis on mootor üks keerukamaid masinaid ja kõik need liikuvad osad tekitavad üksteisega kokku puutudes hõõrdumist.

Siin tulebki appi mootoriõli kasutamine. See on nende autoosade määrdeaine, mis vähendab nendevahelist hõõrdumist. Väiksem hõõrdumine tähendab vähem soojust, mis tähendab vähem kulumist.

Juhid, kes oma auto mootoriõli regulaarselt ei vaheta, võivad oma auto mootorit oluliselt kahjustada. Halvima stsenaariumi korral võib rikkis mootoriga sõiduk põhjustada ülekuumenemist või mootori täielikku riket.

 

Õli tähtsus autodele ja miks on vaja autoõli vahetada

Enamikku auto rutiinseid hooldustöid tuleks teha regulaarselt, kas teatud arvu kilomeetrite või teatud aja jooksul; tavaliselt on õlivahetus vahemikus 10000 kuni 15000 km. Täpne läbisõit oleneb auto margist ja mudelist. See teave on sageli juhtide jaoks lisatud sõiduki omaniku käsiraamatusse või hooldusjuhendisse.

Oluline on järgida tootja soovitusi, eriti kui valite sõidukile mootoriõli. Kuid mitte kõik ei sõida oma sõidukiga iga päev. Mõned inimesed kasutavad oma autot väga harva.

Sellistel juhtudel peaksid autoomanikud oma auto õli vahetama umbes iga 12 kuu tagant. Autoeksperdid selgitavad, et isegi kui te oma autot regulaarselt ei kasuta, laguneb õli aja jooksul ikkagi. Lõpuks läheb õli halvaks ja ka see ei saa oma tööd teha. Seetõttu on õlivahetuste vaheline aeg sama oluline kui läbisõit.

Nii et kui teie sõiduki hooldusjuhend soovitab õli vahetada iga 12 kuu või 10000 km järel, tehke seda nii: "Iga 12 kuu või 10000 km järel, olenevalt sellest, kumb saabub varem."

 

Muud hooldust mida autod vajavad

Õlivahetus ei ole ainuke mida teie auto vajab. Muud rutiinsed teenused võivad vähendada sõiduki vananemist ja pikendada selle kasutusiga. Hoolitse ka auto mootori jahutusvedeliku eest. Kui mootori jahutusvedelikku ei vahetata piisavalt sageli, võivad auto liikuvad osad saada söövitavaid kahjustusi.

Sõidukvaliteeti parandab sõiduki täiendav hooldus. Näiteks parandab rehvide pumbamine soovitatud rõhuni auto kütusesäästlikkust. Rehvide õige joondamise tagamine võib muuta sõidu sujuvamaks. Samuti võib salongi õhufiltri vahetamine hoida salongi värske lõhna.

 

Kokkuvõtteks

Auto rutiinne hooldus on üks parimaid viise oma sõiduki eluea pikendamiseks. Ärge oodake, kuni teie auto hakkab vananema, et selle eest hoolitseda. Alustage hooldusprotsessi kohe!